Sarcoider

SARCOIDER/VORTER

Sarcoider er en form for vorter, og de er den hyppigste form for hudkræft hos heste. Det ses hos heste i alle aldre (dog hyppigst mellem 3-15 år) og blandt alle racer. Sarcoider skyldes en virus kaldet Bovine Papillomavirus. Kræftformen er godartet, det vil sige, at der ikke sker en spredning til andre organer. Dog kan selve sarcoidet godt vokse og sprede sig lokalt i huden.


TYPER AF SARCOIDER

 1. Nodulær sarcoider - disse er som oftest små, stilkede “knopper,” der er skarpt afgrænsede fra den raske hud. De findes hyppigt hvor huden er tynd, særligt i lyskeområdet og omkring øjnene.
 2. Okkulte sarcoider - ses som flade, hårløse, grå områder og findes typisk i områder, hvor huden er tykkere, fx på hals og bringe og mellem forbenene. Forveksles i det tidlige stadie nogle gange med ringorm.
 3. Verrukøse sarcoider - hårløse, grå, forhornede områder med vortelignende gevækster. Går ofte mere i dybden og bliver hyppigt “reaktive” og får opbrud.
 4. Ulcerative fibroblastiske sarcoider - er typiske meget hurtigtvoksende og aggressive. Ses ofte som en stor, uregelmæssig knude voksende på en stilk.
 5. Maligne sarcoider - den mest aggressive type af sarcoider. Kan se ud på forskellige måde, men vokser altid hurtigt, og har en meget stor risiko for at vende tilbage efter kirurgisk fjernelse. Denne type af sarcoid er meget invasiv og kan spredes gennem huden og via lymfevæsken.
 6. Mixed sarcoider - som navnet antyder er det en blanding af 2 eller flere af ovenstående typer sarcoider. Typisk vil det starte som én type, og efterhånden vil en anden type “bryde frem.” Det er derfor vigtigt, at man altid holder godt øje med hestens sarcoider!

 

 

BEHANDLING AF SARCOIDER

Der findes ikke en standard behandling for sarcoider, idet det afhænge meget af typen og hvor på kroppen, sarcoidet er. Hvis ikke sarcoidet sidder et sted, hvor det generer hesten, vil man typisk ikke opstarte behandling før at sarcoidet evt. bliver reaktivt.

Mulige behandlingsformer er:

 

 • Kirurgisk fjernelse - succesraten afhænger af, hvor meget af det omkringliggende raske væv, det er muligt at fjerne. Op til 80% risiko for tilbagevendende vækst.
 • Fjernelse med laser - behandlingen er mere skånsom for det omkringliggende raske væv, men kan ikke bruges til meget store sarcoider.
 • Immunoterapi - der laves en “autovaccine,” der sprøjtes ind i sarcoidet, hvilket får hestens immunforsvar til at begynde at nedbryde det. Meget varrierende succesrate, men har ofte god effekt på små, nodulære sarcoider.
 • Cytostatika - kemobehandling med en celledræbende effekt. Sprøjtes ind i sarcoidet over mindst 4 behandlinger, og er mest effektiv over for store, aktive sarcoider.
 • Salve - den mindst invasive og bedste behandling af okkulte, verrukøse og nodulære sarcoider. Der findes forskellige salver, men fælles er, at de stimulere kroppen til at afstøde sarcoidet.

Åløkke 3 . 6630 Rødding . CVR 31333571. tlf. 74 25 25 30 . stordyr@optivet.dk . www.optivet.dk

Copyright @ All Rights Reserved