Muk

MUK HOS HESTE

Muk (på engelsk ”Pastern Dermatitis) er en samlet betegnelse for en betændelsestilstand i huden på hestens ben. Der findes mange forskellige årsager, bl.a. bakterier, svampe, mider, allergi og irritation af huden fra miljø eller udstyr.  Fælles er dog, at hudens normale forsvarsbarriere bliver nedbrudt og derved kan mikroorganismer etablere sig i vævet og medføre en infektion.

 

Muk kan ramme heste i alle aldre og alle racer, og starter hyppigst i kodebøjningen på bagben – og især heste med hvide sokker rammes.

Typisk vil der være små sår, skorper, hårtab og fugtig/fedtet udsivning. Nogle heste vil også have kløe, hævede ben og smerter.

 

 

BEHANDLING AF MUK

 

 1. Klip al hovskæg af, så man kan komme til at behandle benet! Hvis der er mange store skorper, er det svært at klippe med en trimmer, og man kan derfor starte med at klippe med en saks.
 2. Fjern skorper! Hvis der er mange og store skorper, må man ikke bare at hive dem af – det kan være ret smertefuldt for hesten og ødelægger også hudbarrieren yderligere. Sørg i stedet for at blødgøre dem først ved at påsmøre en creme, fx 10% Carbamid Creme, Salicyl-vaselin 25% eller Equimyl-lotion, 1-2 gange dagligt indtil skorperne er opløst/falder af (inden for 2-3 dage).
 3. Vask! De angrebne områder skal vaskes med en shampoo med klorhexidin, fx Medicscrub. Lad shampooen sidde i 10-15 minutter og gentag gerne behandling 2 gange dagligt.
 4. Tør benet grundigt efter vask!
 5. Smør huden godt med en god creme, når benet er helt tørt. Brug fx en zinc-salve, panthenol-salve, honningsalve eller en barriere-creme fra apoteket.
 6. Hav tålmodighed! Det tager ofte lang tid at få bugt med muk, og det kræver en stor indsats fra dig som ejer. Det tager som regel 2-4 uger, men efter 3-4 dage skal du begynde at kunne se en effekt.
 7. Hvis du kommer i tvivl om behandlingen, ikke synes der sker nogen forbedring overhovedet eller benet hæver op, så tøv ikke med at ringe til dyrlægen. Der kan være en underliggende årsag til, at behandlingen ikke hjælper, fx antibiotika-resistens eller overfølsomhed.

 

 

FOREBYGGELSE AF MUK

 

 1. Forsøg at holde benene så tørre og rene som muligt. Hvis der er meget mudder på foldene, så skyl benene, når hestene skal ind, men sørg for at tørre dem godt bagefter. Vent evt. til mudderet er tørt og børst det så af.
 2. Sørg for at hesten har en ren og tør boks at stå i. Hvis hesten går i løsdrift er det vigtigt, at der er steder med fast underlag (fx fliser) og et læskur med tør strøelse.
 3. Vær sikker på at benene er helt rene, inden du lægger bandager eller gamacher på. Lidt sand der irriterer huden under en bandage, kan være nok til at ødelægge hudbarrieren og dermed starte en betændelsestilstand.
 4. Reagér hurtigt og iværksæt behandling med det samme, hvis du finder små skrammer eller sprækker i huden.

 

Åløkke 3 . 6630 Rødding . CVR 31333571. tlf. 74 25 25 30 . stordyr@optivet.dk . www.optivet.dk

Copyright @ All Rights Reserved